Respublikinė pradinių klasių mokytojų konferencija „STREAM – galimybė veikti kitaip“

posted in: ERASMUS+, Mokytojams | 0

Įgyvendinant Erasmus+ programos KA1 projektą  Nr. 2019-1-LT01-KA101-060339 „Nerk giliau, tyrinėk drąsiau“, Vilniaus „Žiburio“ pradinė mokykla 2020 m. birželio 2 d. organizavo nuotolinę  Respublikinę pradinių klasių mokytojų konferenciją  „STREAM – galimybė veikti kitaip“. Konferencijos tikslas – integruojant ugdymo turinį tobulinti pradinių klasių mokytojų STREAM veiklų įgyvendinimo kompetencijas. Konferencijos uždaviniai: skleisti ir įgyti patirties siekiant a) integracijos pradiniame ugdyme; b) atskleidžiant STREAM veiklų galimybes; c) pristatant įgyvendintas projektines veiklas Lietuvoje ir užsienyje; d) kuriant darnios ir tvarios visuomenės bendradarbiavimo tinklus.

Konferencijos metu nagrinėtos temos: Integracija pradiniame ugdyme, STREAM veiklų galimybės, Projektinės veiklos Lietuvoje ir užsienyje,  Darni ir tvari visuomenė.

Eglė Vaivadienė iš Nacionalinės švietimo agentūros pristatė, kaip gauti STEAM mokyklos ženklą, kokie yra STEAM mokyklos elementai ir kriterijai,  pasidalino įžvalgomis kaip sekasi Lietuvos mokykloms rašyti atvejo analizes bei kokios dažniausios praktikos įrodymų atmetimo priežastys, kokią naudą gauna mokykla, gavusi STEAM mokyklos ženklą.

Ingrida Mikulskienė iš Mažeikių Pavasario pagrindinės mokyklos pasidalino savo patirtimi įgyvendinant STEAM veiklas tiek pradinėse, tiek vyresnėse klasėse. Mokytoja pristatė vykdomus projektus, jų rezultatus, kaip integruotos veiklos, eksperimentai bei tyrimai persikėlė į virtualią erdvę ar mokinių įvedus nuotolinį mokymą.

Renata Keliotienė papasakojo apie savo kaip naujokės patirtį eTwinning veiklose bei mokykloje įvykdytą tarptautinį projektą, kuris sustiprino mokinių ekologinį švietimą. Projekto metu buvo  sukurta bendra e-knyga, plakatas, projekto logo, elektroniniai atvirukai, bei iš antrinių žaliavų pasiūti maišeliai su mokinių sukurtais eko-šūkiais.

Edita Montvilienė iš Šiaulių Gegužių progimnazijos yra Erasmus+ bei eTwinning projektų koordinatorė, šiuo metu vykdanti keletą projektų („Do everybody in the world have save water?“). Mokytoja  pasidalijo patirtimi, kaip sekasi suburti bei įtraukti didelės mokyklos bendruomenę, pasidalinti darbais vykdant tarptautinius projektus, pristatė jų veiklas.

Vilma Leskauskienė iš Vilniaus Simono Daukanto progimnazijos pristatė savo patirtį rengiant pradinių klasių gamtamokslines konferencijas. Mokytoja pasakojo, kaip kilo mintis įtraukti gabius vaikus į STEM veiklas, kaip sekasi pradinukams atlikti tyrimus, juos apibendrinti bei patiems skaityti pranešimus.

Renata Zakarienė iš Vilniaus „Šviesos“ pradinės mokyklos pasidalijo įžvalgomis, kaip raštingumas gali būti įtraukiamas į įvairių dalykų pamokas. Renata pateikė konkrečių veiklų pavyzdžių, pasidalijo tų veiklų rezultatais.

Vilniaus „Žiburio“ pradinės mokyklos komandos narės pristatė savo įgytą  patirtį mobilumo veiklose Atėnuose, Tenerifėje bei Barselonoje. Violeta ir Gražina pristatė diferencijuoto mokymo metodus vykdant STEAM projektus, Lina ir Gražina papasakojo kaip ugdyti kritinio mąstymo kompetencijas, Rita ir Vita pristatė coggle.it įrankį bei kaip sukuri Maker Space erdves mokykloje.

Konferencijos antroje dalyje visi dalyviai buvo suskirstyti į grupes ir praktiškai išbandė „Kaip pasikviesti virtualų draugą?“,  „Interaktyvius mąstymo žemėlapius“, bei „Kritinio mąstymo korteles“. Konferencijos dalyviai aktyviai diskutavo, dalyvavo veiklose, dalinosi savo patirtimi ir pritaikymo galimybėmis savose mokyklose.